• Westmount Sports Park Westmount Sports Park Westmount Sports Park
  • Westmount Sports Park Westmount Sports Park Westmount Sports Park
  • Westmount Sports Park Westmount Sports Park Westmount Sports Park
  • Westmount Sports Park Westmount Sports Park Westmount Sports Park
  • Westmount Sports Park Westmount Sports Park Westmount Sports Park
  • Westmount Sports Park Westmount Sports Park Westmount Sports Park
  • Westmount Sports Park Westmount Sports Park Westmount Sports Park
  • Westmount Sports Park Westmount Sports Park Westmount Sports Park
  • Westmount Sports Park Westmount Sports Park Westmount Sports Park
  • Westmount Sports Park Westmount Sports Park Westmount Sports Park
  • Westmount Sports Park Westmount Sports Park Westmount Sports Park
  • Westmount Sports Park Westmount Sports Park Westmount Sports Park

Westmount Sports Park

Client: City of Waterloo
Location: Waterloo, Ontario
Completion Date: Spring 2016
Construction Budget: $100,000+

With over half of the overall site being a restored natural wildlife corridor, the main thrust of the design program for the Westmount Park play area was the incorporation of environmental education and awareness into the site. Requirements included the use of durable natural materials and an avian theme to bind the environmental factor to the site design and produce a long lasting, exciting play space. This was accomplished in large part by the inclusion of a large, wooden, playable Kingfisher sculpture made of Tamarack wood. A sandbox “nest” defined by boulders continues the avian narrative, while upright Robinia logs imitate tall reeds and lend a marshlands feel to the play area, once again reinforcing the natural local motif.

The play space is bordered by a swale filled to the brim with tall native grasses, adding a great visual and acoustic experience as well as separating the play area from the adjacent berm. Armourstone boulders act as stepping stones through the swale and tall grasses, linking the berm and the play area and adding additional play value via movement between the two. Seating boulders are scattered throughout providing natural rest areas for both play area and sports field users alike.

Finally, the entrance to the play area boasts an interactive board that helps familiarize users with their avian and mammalian neighbours, who whom we share the overall site – and beyond