• st bernadette natural playground discovery table st bernadette natural playground discovery table st bernadette natural playground discovery table
  • st bernadette elementary school wood slide st bernadette elementary school wood slide st bernadette elementary school wood slide
  • school natural playground steppers school natural playground steppers school natural playground steppers
  • elementary school natural playground slide elementary school natural playground slide elementary school natural playground slide
  • st bernadette school playground logs st bernadette school playground logs st bernadette school playground logs
  • st bernadette natural play kitchen st bernadette natural play kitchen st bernadette natural play kitchen
  • elementary school playground outdoor kitchen elementary school playground outdoor kitchen elementary school playground outdoor kitchen
  • st bernadette school turf play log wall st bernadette school turf play log wall st bernadette school turf play log wall
  • elementary school sand play palisade wall elementary school sand play palisade wall elementary school sand play palisade wall
  • elementary school natural play hut elementary school natural play hut elementary school natural play hut
  • st bernadette playground hut steppers st bernadette playground hut steppers st bernadette playground hut steppers
  • st bernadette log palisade wall playground st bernadette log palisade wall playground st bernadette log palisade wall playground

YMCA – St. Bernadette

Client: YMCA St. Bernadette
Location: Oakville, Ontario
Construction Budget: $100,000 – $250,000
Completion Date: Summer 2017

The natural playground for the YMCA child care centre at St. Bernadette Elementary School enables children to create countless play opportunities with with non-prescriptive natural elements and materials. Divided into two spaces, one for toddlers and a second for pre-school children, a log palisade wall divides the space and provides the backdrop to the active play zone for the preschoolers.  Within the two playground areas, smaller zones of activity have been designed into the space.

On one side of the wall, an elevated slide platform sits in the middle of the playground and can be reached via a climbing wall or log steppers. On the opposite side, a stage deck is front and centre for the toddlers.  Sand play areas with log edging and an outdoor kitchen allow opportunities for creative play.  A hut gives children a quiet place to sit in the shade or a private place to meet a friend.