• Branksome Hall Branksome Hall Branksome Hall
  • Branksome Hall Branksome Hall Branksome Hall
  • Branksome Hall Branksome Hall Branksome Hall
  • Branksome Hall Branksome Hall Branksome Hall
  • Branksome Hall Branksome Hall Branksome Hall
  • Branksome Hall Branksome Hall Branksome Hall
  • Branksome Hall Branksome Hall Branksome Hall
  • Branksome Hall Branksome Hall Branksome Hall
  • Branksome Hall Branksome Hall Branksome Hall
  • Branksome Hall Branksome Hall Branksome Hall
  • Branksome Hall Branksome Hall Branksome Hall
  • Branksome Hall Branksome Hall Branksome Hall
  • Branksome Hall Branksome Hall Branksome Hall
  • Branksome Hall Branksome Hall Branksome Hall
  • Branksome Hall Branksome Hall Branksome Hall
  • Branksome Hall Branksome Hall Branksome Hall

Branksome Hall

ClientBranksome Hall 
Location: Toronto, Ontario
Completion Date of Phase 1 : Fall 2016
Completion Date of Phase 2 : Spring 2017
Construction Budget: $250,000+

The first of a multi-phase project at Branksome Hall, a private girls’ school in Toronto, included the construction of two play areas.  The first area includes two large, connected towers and the second is a quiet zone.  The overall master plan envisions a variety of play spaces including active, gathering, individual, experimental and creative spaces.

The focus of the “Tower Area” is on active play.  The tower structure encourages the girls to improve their physical development and go wild with their imagination. The Branksome Towers take inspiration from the form and design of a cabin in the woods.  The cabin-like towers feel like a tree house, nestled up high in the surrounding forest of beautiful, mature trees. Children climb the access nets to get a true birds-eye-view of the stunning Branksome Hall school grounds.  A suspended net bridge connects the two towers while the wavy stainless steel slide provides a popular escape route off the smaller tower. Swinging hammocks and play posts are added natural features in this area.

The “Quiet Zone” is designed for relaxation and reflection in this open and natural space.  Students can enjoy some solitude in this area, feel the breeze and listen to the wind and the leaves. Several seating options are available including net hammocks, log benches, and the nest – a unique and private spot for individual reflection or a chat with a friend.

Video Credits: Roxton Media